Visits: 39

ДУХОВНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТ — ЦЕ СИЛА НЕЗЛАМНОГО УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

ПЕРЕДМОВА Ю. Д. БОЙЧУКА
до IV випуску міжнародного періодичного рецензуємого збірника наукових праць
“Духовно-інтелектуальне виховання і навчання молоді в ХХІ столітті” ISSN 2708-4809
доктора педагогічних наук, професора, член-кореспондента НАПН України, ректора Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди

Шановні учасники та читачі!

Наше наукове видання вже стало традиційним. Збірник пройшов офіційну міжнародну реєстрацію й щорічно притягує все більш авторів та читачів. Четвертий випуск є для нас знаковою подією. Уся творчість Г. С. Сковороди, трьохсотріччя з дня народження якого відзначається в цьому році, пов’язана з самопізнанням свого духовного світу, з розвитком душі. Нині ми маємо приділяти цьому надзвичайно важливої уваги.

Проблематика, яка піднімається у збірнику, є як ніколи актуальною, оскільки процеси розвитку духовності та інтелекту є дуже важливими для
кожної людини. Духовність це не матеріальна характеристика людини і виміряти її на сьогодні дуже важко. При цьому сучасні вчені вже говорять про те, що це можливо, та є надія, що скоро з’являться відповідні методики та інструменти, які дозволять визначати рівень духовності для того щоб його адекватно оцінювати та підвищувати. Від духовності залежать життя кожної людини, її вчинки, життя суспільства, доля всієї цивілізації.

Наскільки важлива духовність ми розуміємо з огляду досягнень учених, втілення високих технологій, завдяки яким створюються, в тому числі сучасні види озброєння. Бездуховність учених погрожує створенням зброї на нових технологічних принципах, розвитком ядерної зброї та засобів їх доставки. Усе це можливо при високому розвитку інтелекту, але за цим стоїть питання: «А на скільки духовні люди, які готові використати таку зброю проти людства?».

Питання духовності пов’язані не тільки з війною, а насамперед необхідні для формування особистості кожної людини, оскільки духовність зумовлює її вчинки.

Дуже приємно, що сьогодні в наукових процесах вивчення духовності, сучасні дослідники звертаються до різних нових напрямів науки. У цьому випуску збірника представлені про між іншими результати досліджень М. С. Гончаренко. Величезна частина її життя присвячена вивченню нетрадиційного підходу до дослідження духовності. Це розуміння, перш за все, духовних процесів в аспекті інформаційного поля, що оточує людину, та інформаційних потоків, які впливають на неї. Це й вивчення торсійних полів та інших нових підходів до пізнання духовності. Це й опора на древні підходи, відомі нашим предкам ще п’ять тисяч років тому. У стародавній Індії, в стародавнім Китаї та Тибеті вони були відомі й використовувалися. Нажаль, сучасна наука ці питання не бажає розглядати. Деякі науковці стверджують, що ці підходи не є науковими в розумінні духовності, духу, душі, духовного та душевного, в формуванні духовності та духовних якостей.

Запропоновані у збірнику напрямки (розділи) відкривають нам шляхи до розуміння, що таке духовність та всього комплексу питань пов’язаних з нею, особливо що стосується безпосереднього формування духовності в процесі виховання підростаючого покоління.

Сьогодні це дуже актуально, оскільки ми бачимо девальвацію духовних цінностей, споживацьке ставлення молоді до світу. Сьогодні глобалізаційні процеси несуть загрозу національній ідентичності, і не тільки українцям, але кожному народу світу. Тому сьогодні ми повинні як ніколи зберегти духовні основи, слідувати Сковородинівській традиції пробудження серця. Г. С. Сковорода завжди стверджував, що розум — це добре, але все ж таки світ треба сприймати серцем, а це й є розуміння духовності.

Шановні друзі! Бажаю вам подальших успіхів, творчого натхнення в дослідженні вкрай важливих та складних питань духовності. Радію, що до нас приєднуються університети та окремі науковці з різних кутків нашої країни та зарубіжжя. Наш рух набирає обертів і укріплює надію, що представлені результати досліджень та подальша сумісна праця забезпечать їх імплементацію в сучасній системі освіти виховання та навчання. Вітаю з трьохсотріччям з Дня народження великого сина українського народу Г. С. Сковороди. Дуже приємно, що його віднесли до найбільш значних мислителів світу і цю подію відзначають у всьому світі під егідою ЮНЕСКО. Усім бажаю миру, благополуччя, плідної роботи та перемоги в цій страшній війні. Слава Україні!