Visits: 24

ПИТАННЯ ДУХОВНОСТІ ЛЮДИНИ У ФІЛОСОФСЬКІЙ АНТРОПОЛОГІЇ

ПЕРЕДМОВА С. В. БЕРЕЖНОЇ
до IV випуску міжнародного періодичного рецензуємого збірника наукових праць
“Духовно-інтелектуальне виховання і навчання молоді в ХХІ столітті” ISSN 2708-4809
професора, доктора філософських наук, проректора з наукової, інноваційної і міжнародної діяльності Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди

Дорогі друзі! Сьогодні ви відкриваєте щорічну збірку наукових праць, присвячених проблемі духовно-інтелектуального виховання і навчання особистості у ХХІ столітті. Під цією обкладинкою зібрано потужне коло авторів, представників наукових шкіл, закладів освіти різного рівня, міжнародних партнерів.

Символічно, що збірка присвячена Г. С. Сковороді — видатному українському педагогу, філософу, мислителю, 300-річчю від дня народження якого вшановує весь світ. Погляди Григорія Савича на духовність як основу розвитку особистості надихають на виховання морально стійкої, патріотично спрямованої молоді з громадянською позицією.

Наразі питання духовності людини є як ніколи актуальним. Збройна агресія рф проти України вкотре поставила вічне питання філософії — чому люди роблять зло, навіть якщо розуміють неправильність своїх вчинків? Відповідь на це питання може бути знайдена в змісті філософської антропології.

Філософська антропологія — це наука про людське буття, його протиріччя, мету існування людини, тайну її природи. На відміну від класичної антропології, яка більшої уваги приділяє дослідженню соціокультурних проявів людського буття, філософська антропологія звертається до внутрішнього світу особистості, її цінностей, світогляду, установок та їх трансформації.

Філософську антропологію називають філософією людяності, адже вона поєднує есенціальний та екзистенціальний підходи до природи людини. Саме розвиток людяності, гуманізму, високих духовно-моральних якостей та цінностей робить можливим поглянути на себе критично, оцінити власні думки та дії з позиції добра та зла.

На шпальтах збірки відбувається обмін думками та досвідом між знаними дослідниками і тими, хто тільки починає свій академічний шлях — молодими науковцями. Обговорюються питання розвитку здатності людини оцінювати світ та своє місце в ньому, будувати взаємини з оточуючими та власне життя, шукати смисл буття та діяти на засадах моральності, духовності, інтелектуальності, краси. Досліджується феномен духовності та духовно-інтелектуального навчання і виховання з різних ракурсів, у різних культурах та освітніх системах, у межах різних наукових підходів.

Шановні автори та читачі! Бажаємо вам миру, благополуччя, плідної праці на освітянській ниві. Сподіваємося на якнайшвидшу перемогу у війні, а наступна наша зустріч відбудеться обов’язково за мирного часу. Усе буде Україна!