Visits: 22

ПЕДАГОГИЧЕСКИЕ И ДУХОВНЫЕ НАСТАВЛЕНИЯ ОТЦА ИВАНА БОСКО

У статті висвітлюється суть попереджувальної педагогіки італійського святого дона Боско, який усе своє життя служив дітям, юнакам, створював ораторії та притулки для них. Він присвятив себе справі спасіння молоді, яка перебувала в постійній небезпеці для душі та тіла. Акцентується увага на педагогічних, духовних настановах та порадах отця Боско щодо питання виховання підростаючого покоління.
Ключові слова: св. Іван Боско, «попереджуюча педагогіка», система виховання, милосердя, добро, радість.

Городецька О. В.
кандидат педагогічних наук,
Тернопільський обласний комунальний інститут післядипломної педагогічної освіти, м. Тернопіль, Україна

10.34142//2708-4809.SIUTY.2022.193

Італійський святий Іван Боско або дон Боско усе своє життя присвятив Богові через служіння дітям і підліткам, сиротам і безпритульним, для котрих був батьком, учителем, вихователем, радником і другом. Дон (Джованні) Боско (1815–1888 рр.) — італійський священик, педагог, засновник Ордена св. Франциска Сальського, який на підставі свого досвіду розробив систему роботи з дітьми та підлітками, що незабаром отримала назву «попереджуюча (запобіжна)».

Ця система полягає в тому, щоби виховання не потребувало покарання за можливі вчинені проступки, а ґрунтувалося виключно на любові. Педагогічний метод дона Боско звертає увагу на той потенціал добра, який дитина має в своєму серці, виключаючи використання примусу. Іван Боско вважав, що вчитель повинен бути батьком, радником і другом. Цей сучасний і гуманний метод виховання вважався справжнім новаторством [6].

Св. Іван Боско вважав, що для виховання молоді необхідна: педагогічна компетенція; любов до життя; позитивний погляд на себе та інших; пристрасть (passione) до молодих людей [4].

«Запобіжна система» св. Івана Боско є простою, корисною та передбачає обізнаність з вимогами та правилами, щоб вихованці завжди були під наглядом вихователя чи помічника, який говорить як люблячий батько, присутній при будь-якій події, дає поради і виправляє з любов’ю, тобто не дає дітям вчинити якусь погану річ [4]. Така система народжує дружбу між вихователем та вихованцем, де діти бачать у педагогові добродія, який йому підказує, хоче його зробити добрим, зберегти від неприємностей, від покарань, від безчестя [4]. Дітям необхідно досхочу бігати, стрибати, гратися. Вихователю потрібно використовувати гімнастику, музику, театральні вистави, прогулянки — це дуже ефективні засоби для виховання у дітей моральності та гідності. Лише стежити за тим, щоб у поведінці не було нічого поганого [4].

Св. Іван Боско так описує «запобіжну систему» навчання та виховання:

«Дітей треба виховувати не примусом та страхом, а переконанням. У цій системі відсутня будь-яка сила, а рушієм є милосердя» [7].

Основні поради та настанови, які залишив св. Дон Боско вихователям, вчителям, батькам, залишаються актуальними та можуть допомогти вести дітей шляхом чеснот.

‒‒ Сама лише віра може розпочати та завершити велике діло правдивого виховання — сприяти добрій Сповіді і Причастю. Віра та розум — це дві пружини виховної системи.
‒‒ Першою чеснотою дітей є слухатися батьків. Бог завжди благословляє дітей, котрі слухаються батьків.
‒‒ Вдячність юнаків часто є передумовою щасливого життя. Щиро співчуваємо невдячним, тому що вони є нещасливими.
‒‒ Щоб виправити когось і отримати з цього добрий результат, не виправляйте нікого в присутності інших. Нехай любов пом’якшує гіркоту виправлення.
‒‒ Старайся, щоб тебе любили, тоді всі легко будуть слухатися тебе. В кожному хлопцеві є добро: отож, першим обов’язком вихователя є знайти це чутливе місце в серці та корисно використати його.
‒‒ Щоб ваше слово було вагомим та мало необхідні наслідки, потрібно завжди нехтувати власним «я».
‒‒ Найбільшим щастям для хлопця є знати, що його люблять.
‒‒ Твоя мова та поведінка нехай завжди буде тактовною. Делікатність
у словах та в поведінці зробить інших твоїми приятелями.
‒‒ Лінивий та недисциплінований хлопець буде нещасливим юнаком.
‒‒ Якомога краще виконуйте те, що маєте робити.
‒‒ Тільки добрі діла є правдивим багатством. Крім молитви, котра завжди має супроводжувати нас, потрібно чинити також багато добрих діл. Без них надаремно розтратимо наше життя.
‒‒ Щоб чинити добро, потрібною є відвага. Готовність терпіти, ніколи нікого не принижувати, завжди бути ласкавим. Чиніть добро усім, а зло — нікому. В кінці життя збираються плоди добрих діл.
‒‒ Не піддавайтеся заздрості: добро одного має бути добром усіх.
‒‒ Оминайте всяку лиху звичку — маємо звикнути чинити добро і тільки добро. Наше тіло є ненаситним: що більше йому даємо, то більше воно вимагає; що менше даємо, то менше вимагає.
‒‒ Непоміркованість у їжі вкорочує життя. Хто вміє панувати над своєю обжерливістю, той є правдивою людиною.
‒‒ Щоб зберегти добре здоров’я та довго жити потрібно: мати чисте сумління, тобто жити в ласці Божій, не об’їдатися, працювати, оминати лихих товаришів.
‒‒ Хто є лінивий протягом життя, той буде плакати в час смерті. Неробство є найбільшим ворогом, з яким потрібно боротися.
‒‒ Забава має розвіяти всякий смуток у душі. Будь-яким способом проганяйте його, бо він шкодить душі.
‒‒ Убогі та покинуті всіма не мають іншого притулку, окрім у вашому щедрому серці. Давайте багато убогим, якщо хочете стати багатими. Велику нагороду будемо мати за добро, вчинене в житті.
‒‒ Краще виховувати з любов’ю і радістю, показуючи позитив і заохочуючи до добра, ніж залишати дітей одних і тільки карати при порушенні правил» [1, с. 153–162].
‒‒ Краще запобігти, ніж лікувати.
‒‒ Покарання має бути крайністю.
‒‒ За винятком дуже рідкісних випадків догани і покарання не повинні відбуватися публічно, а тільки віч-на-віч і далеко від інших.
‒‒ Належить уникати всілякого биття, примусу та інших подібних кар.
‒‒ Будьте вимогливі, коли йдеться про обов’язки, рішучі у прагненні до добра, відважні у запобіганні зла, але завжди лагідні та розсудливі.
‒‒ Щоб бути справжніми батьками у контакті з молоддю, ми не можемо дозволити, щоб тінь гніву затемняла обличчя.
‒‒ Вихователь має прагнути до того, щоб учні його любили, якщо хоче завоювати їхню повагу [7].

З погляду прийнятої в той час системи виховання, заснованої на авторитарній владі вихователя, це були дійсно революційні ідеї та поради.

Св. Іван Боско вважав, що його виховна система надзвичайно проста:

«Дати хлопцям волю робити те, що їм подобається. Проблема полягає в тому, щоб відкрити в них зерно добрих нахилів і їх розвивати. А для того, щоб кожен радо робив тільки те, що може робити, я опираюсь на це правило; і всі мої учні працюють не лише з пильністю, а й з любов’ю. Дисципліни належало досягати не покаранням, але переконанням, а ідеалом слухняності була не бездоганно вибудувана шеренга вихованців, а юрба навколо вихователя. Веселощі були природним джерелом надприродного» [5; 3].

«Запобіжна педагогіка» спрямована на те, щоб не допускати зіткнення молоді з негативним досвідом, який може загальмувати внутрішній розвиток вихованця. Це неможливо досягти тільки заборонами й обмеженнями. Необхідно створити потрібну атмосферу, яка ґрунтується на Євангельській любові.

Св. дон Боско присвятив сиротам та безпритульним хлопцям своє життя задля спасіння їх душ. Він віддав їм усе, що мав: скромний маєток, час, здоров’я.

Список використаних джерел

1. Б’янко Е., Де Амброджіо К. Отець Боско — приятель молоді. Львів : Дон Боско, 2008. 177 с.
2. Виховна система Дона Боско. URL: https://vsesvit-zt.com.ua/vihovna-sistema-dona-bosko (дата звернення: 20.11.2022).
3. Дон Боско, святий вихователь: 14 фактів Credo. URL: https://credo.pro/2020/01/199315 (дата звернення: 30.11.2022).
4. Кохановська М. Превентивна система св. Івана Боско. URL: https://www.slideshare.net/mariyakokhanovska/preventyvna-systema-sv-ivana-bosko (дата звернення: 25.11.2022).
5. Словничок Отця Боско — повчальні вислови. URL: https://www.truechristianity.info/ua/articles/slovnychok_otsya_bosko.php (дата звернення: 10.12.2022).
6. Чумаков О. А. Афоризми святого Івана Боско від отця Олександра Чумакова. URL: https://www.newlib.org.ua/aforyzmy-sviatoho-ivana-bosko-vid-ottsia-oleksandrachumakova/(дата звернення: 30.11.2022).
7. Як дисциплінувати дітей: 7 вказівок від вихователя св. Дона Боско. URL: https://tutkatamka.com.ua/nathnennya/psihologiya/yak-disciplinuvati-ditej-7-vkazivok-vidvixovatelya-sv-dona-bosko/ (дата звернення: 30.11.2022).